Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Eller Kadir Kıymet Bilmiyor Aaanneeeem

17 Kasım 2021 - 19:10

Fight Clup büyük eser, büyük film. Bundaaan yaklaşııık yedi sene önce izlediğimi hatırlıyorum. Tabi daha sonra da izledim. Filmde dikkatimi çeken, ilk başta anlamlı gelen bir replik vardı. Bugün anlamı benim için daha fazla cereyan ediyor: ''Biz kadınlar tarafından büyütülmüş bir erkek nesliyiz."

Dünyada son yüz yılda savaşların getirisi olarak kadınların ailedeki etkisi arttı. Bizim memleketimizde daha da arttı. 90'lar nesliyim, benim neslimde ve daha önceki nesilde de bu etki daha da arttı ve filmde geçtiği üzere bizler büyük oranda annelerin büyüttüğü erkek çocuklar haline geldik. Allah ölümle almadıysa, erkek çocuklar babalarının mesaileri yüzünden başka kültürel sebeplerden babalarını görmeden, babalarının eğitimi olmadan büyüdüler.

"Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar" olmaz sözü büyük bir hakikattir. Fakat annelerin erkek çocuklarının üzerine fazla titremeleri erkek çocukları hayatla karşılaştıklarında yıkıcı bir etkiye dönüşüyor. Hayatımız imtihan imtihan ilerliyorsa, annelerimiz bu imtihanlardan hem başarıyla çıkmamızı istiyorken hem de bu imtihanlardan yara almadan çıkmamızı istiyorlar. Bu noktada babalarımızın işte fazla mesai yapması, erkek çocuklarına erkek eğitimi vermemesi annelerimizin bu nazarını kırmaya yetmedi, yetmiyor. İlginçtir anne de çalışıyor olsa bile anneler kolektif bir zihinle halen erkek çocuklarının üzerinde böyle bir nazara sahip.

-Laf arasında Alev Alatlı'nın bu konular üzerindeki tespitlerini okumanızı tavsiye ederim. Çünkü onun söylediklerini ifade edebilmek benim haddime değil. Sadece değinmek istediğim için bu konuda düşüncelerimi aktarıyorum-

Peki. Erkek çocukları hayatla karşılaştıklarında annelerinin etkisini üzerinden atamadıysa ki bu zaten tuhaf bir durumdur. Erkek çocuğu hem hayatta başarılar elde edebilecek hem de annesinin nazarını kırabilecek... Bu topraklarda yaşamanın bereketi ve bedeli maalesef birbirine çok yakın bir oranda...

Söz konusu riskler ve sorunlar hiçbir anne ve evladın kendi hatası değildir. Ortada üzülecek veya kızılacak bir durum varsa o da okumak ve öğrenmek noktasındaki eksikliğimizdir. Ki bu da bir dönem büyüklerin "İslam'ın kılıcı" ünvanını hakettikleri bu topraklardaki en temel sorunumuzdur.

Hasılı... Konuyu tekrar eğitime ve Kur'an'ın ilk emrine bağlayayım. Oku oku oku... Ama doğru oku. Doğru oku sonra tekrar oku, tekrar okuduğunda eksik okuduğunu görüyorsun ve tekrar okuduğunu "doğru"laştırıyorsun. Allah yardımcımız olsun.

Ahmet A. KEFENOĞLU 21.01.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum