Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Griyi Elde Etmek İçin Siyahla Beyazı Yok Et

17 Kasım 2021 - 17:53

İyi Hisset diye bir kitap okuyorum. Kitap defalarca basılmış, ödül almış ve alanında çok başarılı bir psikolojik tedavi kitabı. Yazar, istekli bir şekilde okunduğunda ankisiyete bozukluklarını normalleştirdiğini iddia ediyor.

İçerikte kitabın başarısı ile ilgili örneklerden sonra "Bilişsel Çarpıtmalar" başlıklı bir konuyla karşılaştım. 10 farklı zihinsel kalıp ve önerme mantık dahilinde çürütülüyor ve sizden bu çürütücü karşı önermeleri yaşadığınız olaylarda yürütmeniz tavsiye ediliyor.

Çarpıtmalardan birini alıp değerlendireceğim: "Ya hep ya hiç düşüncesi". Bir başarısızlık yaşadıktan sonra "Ben bu işi beceremedim bundan sonra da beceremeyeceğim, ben bir hiçim" düşüncesinin mükemmellikten kaynaklandığı ifade ediliyor. Evet, bir çoğumuz bu ifadelerle olmasa da en küçük aksaklıkta bile pişmanlık duygumuzdan kaynaklanan küfre veya olumsuz ifade barındıran düşüncelere başvuruyoruz.

Yazar bu düşüncenin karşısına şunları koymamız gerektiğini söylüyor:
-Hayat çok seyrek olarak ya öyle ya böyledir.
-Dünyada hiçbir insan bütünüyle zeki veya bütünüyle aptal değildir.
-Oturduğunuz odayı bile tamamıyla temizleseniz bir miktar toz muhakkak olacaktır.
-Her şeyi siyah-beyaz görmek istemek hayatı "mutlaklık" sınırına zorlamaktır. Fakat dünyada mutlaklık yoktur.

Bu düşüncelere ayetlerden ve sünnetten onlarca örnek bulabiliriz. Ve bütün bunları harmanlayarak tıkır tıkır çalışan bir zihin sağlayabiliriz. Her şey "farkındalık".

Ahmet A. KEFENOĞLU 15.12.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum