Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Ğurur Yüze İfadesi

17 Kasım 2021 - 14:40

Star Wars'ta bir sahne vardır. Daha sonra o kara maskesiyle tanıdığımız Darth Vader'a dönüşen Anakin, karanlık tarafın hatırı sayılır lordlarından biri ile kılıç döğüşü eylerken ağzında şu cümle çıkar: "Geçen seferkine göre güçlerim ikiye katlandı, Kont. " Kont ise faal akıldan kelimeleri almış, yüce şahsiyet, karanlık tarafın böyük yücesi der ki: "Güzel. İki kat kibir, iki kat düşüş demektir."

Gurur, izzet, onur ahlaki vasıfların üstün olanlarındandır. Müslümanın gururu, izzeti, onuru vardır. Yalnız şeytanla döğüş ederken gurur yapmak bize her zaman kaybettirir. Şeytanla döğüş etmek zaten kaybettirir. Çünkü "Domuzla güreş tutma, her ikinizde çamur içinde kalırsınız ve domuz bundan hoşlanır."

Bir işi yapıp becerdikten sonra fark etmezse insanda kibir açığa çıkar. Bu, şeytanın yapılacak sonraki işe vereceğimiz konsantrasyonumuzu düşürmek için yaptığı bir oyundur. "Vay be demek ki yapabiliyormuşum. Helal olsun bana." Bu cümleler başka birinin yanında iken ifade edilirse tehlike katlanır. Tehlike diyorum, felaket değil.

Hah tam bu gurur anında kişi farkındalığı elinden kaçırmazsa, -Allah'ın ipi- şanslı hissetmeli. Ve şükretmeli veya diğer işe geçmeli, geçerken "bir işten yorulduğunda diğerine geç" fehvasını gütmeli. Yani benim aeyvorlamam bu kadar.

Ahmet A. KEFENOĞLU 30.10.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum