Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


İşin Başında Olma Kodu Nasıl Çalışır?

03 Ağustos 2022 - 19:07

Seyyar arabasında simit satan simitçi, pazarda tezgah açan karpuzcu, 36 şubesi olan market sahibi… Hepsinin para kazanmak, evine ekmek götürmek için yaptığı işinde uyması gereken kurallar vardır. Bir simitçi için fırından çıkan simidi takip etmesi ve müşterisine zamanında sunması için zaman tanzimi prensiplerine uyması gerekir. Karpuzcunun ise halden aldığı karpuzları kontrol etmesi kontrol ettikten sonra tezgahına koyması gerekir. Karpuzcunun uyması gereken prensibe de ürün kontrolü prensibi diyelim. Hayat üreten insanın uyduğu kurallar ve prensipler vardır. Bu prensipler sayesinde hayat üretir. 
 
Hayat üretmek için dikkat edilmesi gereken kurallardan biri de işin başında olma prensibidir. Futbol için örnek verelim. Bir teknik direktör, kaleci antrenörünün de uyguladığı antrenman programını bilmeli zaman zaman bu antrenmanlara katılmalıdır. Kulüp başkanı belki teknik direktörün hangi işleri takip ettiğini, günlük olarak hangi anterenmanları gerçekleştirdiğini bilmez. Fakat oyuncuların maç günü sahadaki performansından teknik direktörün işin başında olduğundan emin olur. Velev ki teknik direktör iki hafta boyunca kaleci antrenmanına katılmamış fakat sonraki iki hafta boyunca kaleci antrenörünü takip etmiş kaleci antrenmanına katılmış olsun. İşlerin olması gerektiği gibi ilerlediğinden emin olsun. Bu teknik direktör için yine işinin başındadır deriz. Fakat takip etmesi, işin başında olması gereken süreçte ne kaleci antrenörüne ne de kulüp kalecilerine uğramadıysa işinin başında değildir ve kulübün başarı grafiği bundan mutlaka etkilenecektir. 

İşin başında olma prensibi özelde yöneticilerin genelde ise bütün personelin uyması gereken bir prensiptir. Çalışan bir sistemin çalışmakta olduğundan emin olma hali ancak işin başında olma prensibiyle sağlanır. Kaloriferlerin çalışıyor olduğunu kalorifer peteklerine dokunduğumuzda anlarız. Bahçemize ektiğimiz domates fidesinin büyüyor olduğuna onu suladığımız, gübresini attığımız süreçte emin olabiliriz. Bir çiftçi 7/24 tarlada, bahçede bulunmaz fakat üretim sürecine belli periyotlarla dahil olur.

İşin başında olma hali eşya ile kurduğumuz doğal bir süreçtir aslında. İnsan halife-i arz sıfatıyla yeryüzüne indirildiği için eşya ile kurduğu ilişki de bu sıfatın tecellileri ile belirlenecektir. İnsanın şuurlu bir şekilde giriştiği işlerde uyması gereken kurallar kendiliğinden zihnine düşecektir. Yedekleme prensibi, işi ehline verme prensibi, zaman tanzimi prensipleri gibi birçok hayat üretim kuralı doğru frekansa bağlı olarak çalışıldığında kendiliğinden gerçekleşecektir.
Ahmet A. KEFENOĞLU 07.09.2022 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum