Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Kare ile Küp Farklı Şekillerdedir

18 Kasım 2021 - 01:06

Avrupa ülkelerindeki devlet yöneticilerine dair bize göre şaşırtıcı bazı haberlere rastlıyoruz. Devlet bakanları veya başbakanların meclise veya çalıştıkları devlet kurumlarına bisikletleriyle veya yürüyerek gelmeleri haber sitelerimiz için çölde bir vaha sayılacak bir gelişme kabul ediliyor. Gerçekten kimi zaman servis edilen bu şekildeki haberler yüksek hit / tıklama da alıyor. Memleket olarak bir devlet bakanının çalıştığı yere bisikletiyle gelmesi bizim için şaşkınlık verici bir durum.

Doğu kültürüne hastır, şekilcilik. Ciddiyet şekille ölçülür. Karizma şekille ölçülür. İş yapabilme kabiliyeti, kendini ifade yeteneği şekille ölçülür. O yüzden bir Jet Fadıl birkaç gösterge ile insanları kandırabiliyor. Veya bir Tosuncuk binlerce insanı kurduğu sanal oyun üzerinden dolandırıp yurt dışılarına kaçabiliyor. Hakikaten çok ilginç... Kandırılan insanlara neden yatırım yaptıkları sorulunca kendileri gibi yatırım yapan insanların sayıca fazla olmasının bunu sağladığını söylüyorlar. Yani yine şekille ölçülmeye çalışılan bir durum var.

Geçenlerde sokak müzisyenlerinin olduğu bir videoda sokaktan Angela Merkel'in geçtiği görülüyor. Yanında iki veya üç adam daha var. Belki korumaları, belki de Merkel gibi devlet yöneticileri... Memleketimizin insanının devlet büyüğü algısı çok farklı ama... Biz makam arabası, onlarca koruma ile bakıyoruz devlet büyüklerimizin büyüklüğüne. Halbuki Merkel de güçlüdür, karizmatiktir. Merkel, ülkesine ve yabancılara kendi ülkesinin sokaklarında koruma ordusu olmadan yürüyebileceğini gösteriyor. Merkel, gücün makam arabasıyla, takım elbiseyle değil üretimle ölçülebileceğinin mesajını veriyor belki de. İşin ilginç tarafı biz Almanların ürettiği makam arabalarıyla onların devlet başkanlarının ciddiyetsizliğinden dem vurabiliyoruz.

Olaylara şekil açısından bakmanın Doğu kültürüne has olduğuna neredeyse eminim. Türkiye'de, Suriye'de, Hindistan'da, Kore'de, Japonya'da, Çin'de hakim olan kültürde şekil prosedürler gerçekten önemlidir. Ve belki de gereklidir de. Eğitim kişide olması gereken kaygının oluşması ile mümkündür çünkü. Kaygının oluşması için gereken şekil şartlar tamamlanınca eğitim daha seviyeli olur. Fakat bugün bizdeki şekil anlayışı ile olması gereken tarzdaki şekil anlayışı arasında bir hakikatsizlik farkı vardır.

Ahmet A. KEFENOĞLU 12.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum