Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Kilit Taşı Alışkanlıklar

18 Kasım 2021 - 01:04

Bütün alışkanlıklarımızın arasında hepsini birbirine bağlayan ve hepsinin varlığını sağlayan alışkanlığa "kilit taşı alışkanlık" ismi veriliyormuş. Bir köprüyü, bir duvarı ayakta tutan kilit taşı gibi, kişinin hayat tarzını devam ettirmesini sağlayan alışkanlık..

Kilit taşı alışkanlığımızı nasıl tanıyabiliriz? Anladığım kadarıyla bütün alışkanlıklarımızı terk ettiğimizi düşündüğümüzde terk etmekte en çok zorlanacağımız alışkanlık kilit taşı alışkanlık oluyor. Bu günde 20 dakikamızı ayırdığımız sportif bir alışkanlık da olabilir veya günde iki paket tükettiğimiz sigara da olabilir. "Onsuz yapamam, kendimi iyi hissetmem bu alışkanlığa bağlı..." dediğimiz alışkanlık kilit taşı oluyor.

Kilit taşı alışkanlığımız bizim kişiliğimizin de temel göstergelerinden biri oluyor. Kilit taşı alışkanlığımız günde 50 sayfa kitap okumak ise bu bizim entelektüel bir kişiliğimiz olduğunu gösterir. Kilit taşı alışkanlığımız her gün beş litre kola içmek ise bu bizim yemek-içmekten keyif alan bir kişiliğimiz olduğunu gösterir.

Kilit taşı alışkanlıklar kendimizde memnun olmadığımız noktaları bize gösterir. Bu alışkanlıkların yerine yenilerini koyarak kendimizi değiştirebiliriz. Daha sağlıklı bir insan olmak istiyorsak yeme-içme ve hareket etme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Daha üretken, daha verimli bir insan olmak istiyorsak vakit geçirme, vakti değerlendirme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz.

Hayatlarındaki alışkanlıkları kısa süre içinde değiştirebilen insanlar hedeflerine ulaşabilirler. Toplum olarak hedeflerimizin güdük kalmasının sebeplerinden biri de alışkanlıklarımızı değiştiremiyor olmamızdır. Kilit taşı alışkanlıklarımızı belirleyip değiştirerek daha hakikatli bir insan tipi olan ayvazlığa yaklaşabiliriz.

Ahmet A. KEFENOĞLU 10.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum