Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Matris Yapıya Dair Bir Örnek

18 Kasım 2021 - 03:17

Elon Musk çocuk yaşlarında Afrika'nın bir şehrinde yaşarken dünyanın en kıymetli ansiklopedisini bitiriyor. Ve halen günlük en az 3-4 saat kitap okumaya devam ettiğini söylüyor. Bugün öyle ya da böyle bu adamın kurduğu şirketleri ve başarısını konuşurken bu detaylar aklımıza gelmiyor. Genç Elon SpaceX'i kurarken piyasada roket üretimi ile ilgili bütün kitapları okuduğunu, birikimi sayesinde hiç bilmediği bir alana girebildiğini söylüyor.

Şöyle bir klişe vardır: "Amerikan başkanını öldürseniz bile yerine 50 tane başkan koyabilirler." Klişe fakat hakikatli. Gerçekten gavurun sisteminde "başarılı" ünvanını almak kolay değil fakat aldıktan sonra, belli yetenekleri kazandıktan sonra yaptığınız iş çok da önemli değil. Bir büyüğüm şöyle bir örnek verirdi konuyla ilgili: "Gavurun sisteminde bir ortaokul müdürü bir devlet başkanı ile hemen aynı yetenekte ve aynı kalitede işler yapıyor."

Toplumları ekonomik ve teknoloji üretimi açısından değerlendirdiğimde en üst seviyedeki toplumlarda benzer bir iskelet yapı görüyorum. Toplumun iskeletinde kol, bacak, parmak veya burun aynı kalitede iş yapıyor ve kimse görevini yadırgamıyor. Görev bedenin huzurunu sürdürmek. Bir faraza olarak organların yer değiştirebildiğini düşündüğümüzde de matris yapı çıkıyor karşımıza.

İlkokul çağından itibaren vatandaşlarına know-how tecrübesi veren toplumlar teknoloji üretir biz de onların teknolojisini alır kullanırız. Dünyaya hükmeden onlar olurken...

Ahmet A. KEFENOĞLU 24.07.2021 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum