Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Merhaba Ben Çelik Arçelik Ya Sen Kimsin?

17 Kasım 2021 - 18:16

2030'da yapay kanın eczanelerde satılacağı ile ilgili bir video izledim. Anbilibuli... Çocukluktan beri bana öğretilen "Allah'ın yarattığı tek bir şeyi bile yapamazlar" vb. ezberlerin hepsi gözlerimin önünde eriyip bitiyor. Yapay zekaların dünyayı ele geçirebileceğinden bahsediyor artık insanlar. Biz de "ya bırahın allaasen ben ekmeği dolarlan mı alıyorum sanki" diyerek günlerimizi geçiriyoruz.

-
Gerçekten komik. Hem komik hem korkutucu aslında. Komik olmanın zıttı her ne ise o kelimeyi bu durumu açıklamada bir yardımcı olarak görüyorum. Komik ve komik değil arasında sıkışmayalım.
-

Teknoloji her şey mi? Hayır. Fakat teknoloji pek çok şey anlamına geliyor. Çünkü tekniği ifade ediyor. Bakmayı bilirsen her kilimin altında bir Kelim konuşur. Rasulullah (sav)'ın hayat tarzını birçok açıdan inceleyelim, gayet de hakiki bir teknik anlayış göreceğiz. Savaşta örneğin... Bazı sahabelerin savaşlarda kod ifadelerle taktik değiştirdiğini ifade eden tarih uzmanları var. Bu bir tekniktir örneğin. Dindar olduğumuzu iddia ederken nefsimizi semirtmeyi de mi seçiyoruz acaba?

Teknik, yöntem, model, strateji, taktik, eylem planı, a planı, b planı, yedek plan... Bu kelimelerin günlük hayatımızda yer etmesi için bilim adamı ehliyetine sahip olmamıza gerek yok. -Zaten öyle bir ehliyet de yok. Kelimelerin sahibi de Allah'tır.- Eğer bu kelimelere ya da benzer anlam taşıyan kelimelere özel hayatımızda işlerimizi düzenlerken ihtiyaç duymuyorsak iş hayatımızda da duymayız. Binaenaleyh "ekmeği dolarlan mı alıyoruz hay gardaşım" gibi bir laf-ı güzafı biz söylemiş oluruz.

Biz biliriz... Yani "siz bilirsiniz"in birinci çoğul şahsa hitaben söylendiği şekilde...

Tehlikeler oluşuyor, tehlikeler büyüyor. Bir ayette şöyle buyruluyor: "Yoksa siz, sizden önce gelip geçenlerin başına gelenler, sizin başınıza gelmeden cennete girivereceğinizi mi sandınız?" Belki biz de çaresizlikten, ezilmekten, zulümden yorulup ağlaya ağlaya "Eyne nasrullah?" diye diye Allah'ın yardımını bekleyeceğiz. Robotların IQ sınırlaması olmayacak aklımızı yükseltmemiz gerekiyor.

Ahmet A. KEFENOĞLU 10.01.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum