Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Nereye Kaçabiliriz?

18 Kasım 2021 - 00:37

Almazlığa dair geniş çaplı, efradını cami-ağyarını mani bir tanımlama yapamıyorum. Çünkü zaman zaman karşılaştığım insan tipleri karşıma geniş bir hinterlandda belli başlı renkler çıkarırken, almazlık tipolojisinde renkler ve zevkler çok daha geniş, çok daha çeşitli bir tanım gerektiriyor. Kategoriler, kategorilerin alt dalları, alt dalların renkleri, renklerin tonları...

Hayatımın önemli olaylarını paylaşıp istişareye açmadığım, her konuda düşüncesini önemseyemediğim bir arkadaşımı da bahsettiğim tipolojide bir kategoride görüyorum. Bu insan tipolojisinde kişi bir konuda önüne onlarca bilimsel örnek getirilmesine, çeşitli örnekler verip belli başlı tezlerin doğru olduğu öne sürülmesine rağmen içten içe konuyu hafife alan, doğruları kabul eder görüntüsü verip bıyık altından gülen bir eğilim çiziyor.

Örneğin konu vücut geliştirme olsun. -O gün gerçekten konu vücut geliştirmeydi ama bambaşka konularda da benzer "efekt"ler verdiğini gördüm, görüyorum.- Konuyla ilgili araştırmalar yapan, uzmanların konuşmalarını dinleyip çeşitli örnekleri videolarla takip eden, bizzat deneyip tecrübe eden biri, antrenman öncesi ve sonrası beslenme konusundan bahsediyor. Antrenman öncesi kahve içilmesinin faydalı olduğundan çünkü kahve çekirdeklerinin içindeki enzimlerin yağ yaktığından, antrenmandan sonra kullanılabilecek çeşitli "saplement"*lerin gerekli olup olmadığından bahsederken, arkadaş "Ne gerek var?" bakışları atıp bir taraftan da konuşmada geçen yabancı kelimelerle dalga geçiyor. Bir taraftan bir akrabasının vücut geliştirmeye merak salıp nasıl başarılı olduğundan dem vururken bir taraftan "Ne yani sen o tozu kullanmasan da et yesen olmuyor mu?" diyerek gıda takviyelerinin gereksiz olduğunu ima ediyor.

Örnekteki insan tipolojisinin hayatı sizce istediği yönde mi gidiyordur? Konu ne olursa olsun, ilmi küçümseyen bir insanın hayata bakışı sizce mü'mince bir bakış mıdır? Kibrin bu memlekette sadece mal ve makamla olmadığının örneklerini fark etmiş miydiniz? Etrafınızda muhakkak olan, buna benzer insanlardan etkilenebileceğinizin farkında mısınız?

İçimizde onarmamız, düzeltmemiz veya yerine sağlam olanı getirmemiz gereken bin bir tonda kibir ve almazlık arızaları olduğunu kabul etmemiz halinde daha çalışkan, daha dürüst, daha ahlaklı, daha cesur, daha sevecen olabiliriz.

*(Aslı İngilizce "supplement" kelimesi.) Vücut geliştirme alanında farklı amaçlar ve kullanımlar için üretilen gıda takviyelerinin genel adı. 

Ahmet A. KEFENOĞLU 02.04.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum