Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Özüy Diyeyim

17 Kasım 2021 - 17:25

Apolojist diye bir kelime geçti bir belgeselde. Araştırdım. Kökü İngilizce "apologize"dan geliyor, özür dilemek demek. Bu kavram daha çok siyasi sahada kullanılıyor. Ve kuramlaştırmadan, konuşma, düşünme tarzına kadar birçok alana sirayet edebiliyor.

Apolojist, savunma getiren kişi anlamına geliyor. Düşüncelerini sürekli olarak bir "karşı taraf"ın karşısına koyan kimseleri veya yapılan iş ve atılımların olumsuz tarafını cilalayıp açıklamalar, savunmalar getiren kimseleri ifade ediyor. Bu düşünce tarzı diğer düşünce tarzları gibi hayatın her alanına yayılınca safsatacı, kadınsı düşünce tarzı da açığa çıkıyor tabi ki.

Hayat tarzlarımıza bakalım. Annelerimiz bir savunma tarzı olarak bizi "komşunun oğlu" üzerinden ders çalışmaya teşvik eder. Babalarımız satın alma, iş inşa etme eylemlerini hep bir başkası üzerinde gerçekleştirir. "Benim neyim eksik?"

Yapılması gerekenin yapılması ve "orta yol"un bir yolcu olma noktasında apolojist tavır bize çok şey kaybettirdi ve "yeni şeyler söylemek"in önünü tıkadı. Farkında olalım.

Yazıyı geciktirdim. Sorsan gün içindeki yorgunluğu bahane ederim.

Ahmet A. KEFENOĞLU 26.11.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum