Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Sağdan Atıp Soldan Geçti

17 Kasım 2021 - 19:13

Gavurun "Virtue signaling" dediği internet jargonumuzda "duyar kasma" olarak yer edinen bir kavram var. Sözlüklerde, yaşanan bir hadise üzerinden bir sosyal çevrede yer edinmek veya yerini sağlamlaştırmak için dikkat çekici bir tarzda yapılan yorum, tenkit, aşağılama veya övgülere deniyor.

İlk cümlelerim bize çok tanıdık, alışılageldik bir vakıayı anlamamızı kolaylaştırıyor. Vakıanın dünyanın diğer ülkelerinde kavramlaşmış olması bize has olmadığını hissettirip rahatlatsa da bizdeki örneklerin çok daha trajikomik olduğunu biliyorum.

16 Temmuz'da yaşadığımız elim girişim sonrasında kimileri tarafından yapılan "virtue-signalling" eylemleri olayın sıcağı sonrası anlaşıldı ki "kuyuyu zehirlemek"ten öte eylemler değilmiş. Meydanlardan fotoğraf çekip sosyal medyalarda paylaşan kimi vatandaşlarımız eylem yaptıkları hususlar çerçevesinde suçlu bulundu.

Örnekleri artırmak mümkün. Kuyu o kadar zehirlendi ki hayırla şer, doğruyla yanlışı görmemizin önüne kat kat perdeler çekildi, çekiliyor. Kara Anadolu insanı "yağlı hoşaf isteruz"dan Twitter'a, İnstagram'a çok kolay uyum sağladı.

Nitekim umut verici gelişmeler yaşanıyor değil. Umut verici girişimlerin engellendiği yengeç sepeti memleketimizde, kuyunun zehirli suyunu kokusundan tanıyan insanların bir araya gelip, sık dokulu bir kardeşlik ağıyla beraber hareket etmesi bize umut verecek, güzel işler güzellikleri getirecektir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 24.01.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum