Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Şeker Bizi Obez Yapmaya Yeter 2

18 Kasım 2021 - 00:59

Paketli ürünler üzerinden şeker kullanımı üzerine yaptığım araştırmalardan sonra şeker kullanmayı azaltmaya karar verdim. Son iki haftadır, yüzümü çevirdiğim her yerde şekerli bir ürün görmem tesadüf değil.

Şekerli besinler beynimizdeki doyum noktasını kör ettiği için şekere olan düşkünlüğümüzü azaltmak zor bir süreç. Üstelik şekerli besin üreten firmalar berberlere, kitapçılara, spor merkezlerine dahi ürünlerini koyarak şekerden kaçmamızı iyiden iyiye zorlaştırıyorlar. Yetişkinler için zor olan bu kaçış, izlediği çizgi filmlerde, reklamlarda habire atıştırmalık yeme güzellemesi gören çocuklar için ise çok daha zor oluyor. Erken yaşta obeziteye davetiye çıkarıyorlar.

Bir büyüğüm bir sohbet ortamındaki bir diyaloğu aktarmıştı. Tavuk ve yumurtaların içindeki antibiyotiğin zararlarından bahsederken ortamdaki kimselerden biri "Abi ben bizim köyden getirtiyorum. Yoğurdu da şuradan şuradan alıyorum." demiş. Evet, kendi evimize girebilecek olan tehlikeyi bertaraf edebiliriz. Hatta bu zor bile değil. Peki gerçekten toplumu tehdit eden, gelecek kuşakları diyabete, kalp/damar rahatsızlıklarına, obeziteye düçar kılacak olan büyük tehlike için ne yapmak gerekiyor?

Fed Up isimli belgeselde sigaranın başlangıçta televizyon reklamlarıyla pazarlanıldığı şimdilerde ise kapalı ortamlarda içmenin bile yasak olduğu belirtiliyor. Aynı kampanyalar neden nişasta bazlı şeker için yapılmasın? Neden üç kuruş için sağlımızı tehlikeye atalım?

Ahmet A. KEFENOĞLU 03.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum