Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Seni Kim İkna Etti? Niye İkna Etti?

17 Kasım 2021 - 18:04

İnsan herkesi her şeye ikna edebilir. Fakat insanın ikna etmekte en çok zorlandığı kimse kendisidir. Zaten kendini bir işe, bir duruma adapte edebilen insan, herkesi ikna edebilir.

Yaz aylarında kendime yaptığım bir iyilikten söz edeceğim. Kendimi sigarayı bırakmaya ikna etmiştim. Kelimenin tam anlamıyla ikna ettim. Bir akşam saatinde meşhur Aziziye caminin avlusundaki bir banka oturup 25 dakikalık bir konuşma yaptım kendimle. Şimdi düşününce epey komik geliyor fakat bu konuşma beni iki hafta kadar sigaradan uzak tutmayı başarmıştı.

Konuşmayı yapmadan önce cep telefonumdan ses kayıt zamazingosunu çalıştırdım. Konuşmaya önce gün, saat ve mekan mefhumlarıyla başladım ki nerede, ne zaman yaptığımı hatırlayım. Etrafımdaki unsurları da bir bir saydım, camiye şu kadar uzağım, arkamdaki bina şu, kafamın üstünde bir sokak lambası var vs. diye. Sonra başladım sigaranın zararlarını konuşmaya. Psikolojik, dini, toplumsal birkaç açıdan bunun çok zararlı olduğundan bahsettim. Daha sonra bıraktığım zaman bana ve çevreme yapacağı faydadan bahsettim. En ince detayı konuştum, sigaranın vakti değerlendimeye engel olabildiğini bile. Kendimle epey hasbihal ettim hasılı.

Şimdilerde aynı uygulamayı tekrar yapmaya çalışıyorum fakat "içim atmıyor". Herhalde motivasyonum eksik ve ruh halim buna hazır değil. Evet kendimi kandırıyorum.

Ahmet A. KEFENOĞLU 27.12.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum