Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Sigarayı Bırakmak

18 Kasım 2021 - 01:01

Sigaraya başlamanın kolay olduğunu herkes bilir. Herkes keyif verici maddelere nasıl başlanacağı sonra nasıl bağımlı olunacağı hakkında bir fikir sahibidir. Fakat onu bırakmak, böyle bir alışkanlıktan vazgeçmek hakkında üretilen düşünceler, başlamaya dair geliştirilen fikirler kadar sahici değildir.

Yıllardır her gün, -en azından- bir-iki saatte bir kullandığınız bir eşyayı bırakmanız kolay değildir. Fakat imkansız da değildir. Bu eşya akıllı cep telefonumuz da olabilir, sigara da olabilir. Başlarken, adım adım zihnimize yerleştirdiğimiz kalıpları parçalamakla işe başlayabiliriz.

Sigaraya neden bağımlı oldum? Lise yıllarımda bir "ergen isyanı" idi, kabul ediyorum. Daha sonra kendimden ayıramadığım bir tutum haline gelen sigaraya hangi duygusal, psikolojik yatırımlar yaptım ki bende istediğim zaman bırakamayacağım, istediğim zaman vazgeçemeyeceğim bir alışkanlık haline geldi? Yalnızlık? Zihnimi bir şeyle meşgul etme isteği? Zihnimi daha pratik kullanabileceğim gibi asılsız bir yargı? Kendime zarar verme isteğim? Beni sıktığını düşündüğüm düşüncelerden sigaraya kaçma? Ve daha birçok mantığa yaslanmayan düşünce yıllar içinde beni sigaraya bağımlı yapmış olabilir.

Yıllardır süregelen bir alışkanlık zararlı bile olsa onu terk etmek bu yüzden kolay değil. Çünkü bütün yargıları ya tek seferde, tek bir düşünce ile terk edebiliriz ya da bağımlı olmaya sebep olan her düşünceyi birer birer parçalayarak. Tek bir düşünce zararlı olması düşüncesi olabilir. Bu noktada da zihnin "E zarar veren başka alışkanlıklar da var." veya "Sen yolda yürürken de sarhoş bir sürücünün kurbanı olabilirsin." şeklinde kurduğu düşünceleri de parçalamak, yok etmek durumundasın.

Peki sigarayı bu yöntemle bıraktık. Tekrar başlama düşüncelerini nasıl terk edeceğiz? Yine aynı yöntemle. "Vazgeçmeyi düşündüğünde yola neden çıktığını hatırla!" Şeytan kararlı bir şekilde başladığımız herhangi bir işte de aynısını yapar. Sizi başladığınız o işten vazgeçirmeye kalkar. Burada yapılacak şey kendimize neden başladığımızı hatırlatmaktır.

Sigarayı bırakalı üç hafta oldu. Şimdilik zihnime düşen yargıları parçalayabiliyorum. Ve bu şekilde devam edersem bu alışkanlığa geri dönmem kolay olmayacak.

Ahmet A. KEFENOĞLU 06.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum