Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Siri Kelime-i Şehadet Getir Siri!

17 Kasım 2021 - 19:20

“Zeka, değişime ayak uydurabilme becerisidir."
Anonim

Gavurun, Batı'nın hayata bakışı bir yerde yabancı gelse de bir yerde de mü'minin hayat tarzına yakın bir tarz görüyorum. Bununla ilgili birçok örnek geliyor aklıma. Medeniyetimiz büyük eserler bırakırken gavurun bugünkü dünyaya bakışını dahi katlamış durumdaydı ki Osmanlı'nın en parlak döneminde sadrazamımızın aldığı maaş, gavurun bize ödemeye güç yetirebildiği vergiyi katlıyordu.

Mindset diye bir tabir kullanıyor bunnar, zihniyet anlamına geliyor. Biz zihniyeti bütün bir hayat tarzı anlamında kullanırken bunlar kişiliklerine birçok "mindset"i alabiliyorlar. Mesela, "abundance mindset" bolluk zihniyeti demek, hayata hep dar pencereden, azlık-tükenmişlikle bakan bir insan tipinin bu zihniyeti okuyarak, izleyerek, dinleyerek alması zihninde buna imkan tanıması onu daha özgüvenli, daha kararlı, daha çalışkan kılıyor. Başka bir örnek, "elite mindset". Elit bir kimse olmak isteyen, işlerini tam bir performansla yapmak, çevresinde tanınan elit bir kimse olmak isteyen kimse bu zihin yapısının karakteristiğini okuyor, öğreniyor ve tabiri caizse zihnine yediriyor.

Mindset kavramıyla gelen eğitim-öğretim yaklaşımı birçok işi kolay kılıyor. Tek engel kişinin içinde bir isteğin olmaması. Bizim sorunlarımızın temelinde bunların kolay bir şekilde çözülemeyeceğini düşünmemiz yatıyor. Halbuki birçok yeni duruma adapte olabiliriz. Sadece bu yeni duruma kötü sıfatlar atfedip direnmeyi seçmememiz yeterli olacaktır. Yeni durumu kabul edip değiştirmek gerçekten kolay. Kabul etmemiz zor ise bilmiyoruz demektir. "Eğer bilselerdi yapmazlardı" buyuruyor ya Rasulullah Taif'te taşlandıktan sonra. Bunu kendimiz üzerinde de düşünebiliriz. Eğer birileri başarıyor sen başaramıyorsan bilmiyorsundur.

Ahmet A. KEFENOĞLU 03.02.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum