Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Siz "Durdum Durdum; Durdum Duramadım"ı Bilir misiniz?

17 Kasım 2021 - 10:20

Konya yöresinde bir deyimdir. Anlatıcı sabırsızlığını dile getirmek için kullanır bu deyimi. Genellikle öfke doğuran bir eylem için tetiklenen kişi önce içine, sağına soluna bakar, iç çeker, ya sabır çeker, kış yaklaşıyordur (Winter is coming) gider bir çeki odun çeker ve böylece sadece durmuş olur sonra duramaz ve "aduket"i çeker. Kendisini tetikleyen kimseyi, olayı, durumu "yok edecek" ölümcül vuruşu gerçekleştirir. Ve muhataba olayı aktarırken "durdum durdum; durdum duramadım" deyimiyle aktarır. (Bu adam mahkemede sanık olsa hakim bu cümleye ne derdi acaba?)

"Sabır musibetin geldiği ilk andadır." buyuruyor Rasulullah. Fakat örnek olayda musibet zihinde tekrar tekrar canlandırıldığı için olacak ki musibetin ilk anındaki sabır yeterli olmuyor. Bütün duygularda olduğu gibi öfkeyi yaşarken de akl-ı selim düşünmeyi yitiririz. Tetikleyiciyi, içimizde yükselen öfkeyi fark etmek imkansızlaşır. Endişe ve kaygı doğuran durumlarda büyüklerin "Bi' dur töresi" şeklinde kavramsallaştırdığı "bi' dur"mak, bir nefeslenmek, bir eğri oturmak doğru konuşmak, bir kafayı toplamak bize yardımcı olacaktır.
Mesela masalaa.. Benim gibi, az gelişmiş bir ülke olan Türkiye'nin ortalama şehircilik düzenini bile 10 yıl geriden takip eden bir şehirde yaşıyorsun. Bir program yaptın. Hani kara Türk'sün ama ara sıra programlı yaşamak hayatını keyifli kılıyor. Dedin ki yarın iş çıkışı biraz dinleneyim de şu izlemem gereken bir belgesel varıdı onu izleyeyim. Saatler saatleri kovalıyor.

Yatıyorsun kalkıyorsun (Yatcaz kalkcaz), işe gidip geliyorsun. Bir bakıyorsun elektrik yok. Neyse gelir herhalde diyorsun. Biraz dinleniyor, uyanıyorsun yine yok elektrik. İçerde öfke birikmeye başladı. Saatler kendi kuyruğunu kovalayan köpekler. Elektrik yok. Bi' dur. İçinden modemi tekmelemek geliyor. Bi' dur. Elektrik dairesine telefon açıp sövme hakkını elinde tut. Bi' dur. Sen önlem, tedbir aldın mı? Ya elektrik kesilirse, bir aksilik çıkarsa deyu 2. bir eylem planı hazırladın mı? Yok. (Yani hayır) Bi' dur. Aç kitabını oku. "Oku!"

Ahmet A. KEFENOĞLU 06.09.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum