Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Sosyal Tatmin

17 Kasım 2021 - 16:56

İnsanoğlu zaman zaman kimseyi görmek, kimseyle görüşmek istemediği durumlara düşüyor. Düşüyor diyorum çünkü yalnız kalmayı istemek kaçmaktır. Ve her kaçış, kaçtığımız şeyi katlar. Değer görememekten mi kaçıyoruz? Başarısızlık duygusundan mı? Hangi gerçekten? Bu durumlar daha fazlasıyla, kafamızı kaldırdığımızda bizi karşılayacak.

İnsan sosyal bir varlıktır. İslam cemiyet/cemaat dinidir. İyi bir insan olmak için, kötü bir insan olmak için bile diğerine, bir başkasına ihtiyacımız var. Diğerinin bize ihtiyacının olmadığını düşünsek bile bizim ona ihtiyacımız vardır.

Rasulullah "Mümin müminin aynasıdır" buyuruyor. Kabul görmek, güvenmek, bir başkası üzerinden kendimizi tanımak için bir başka mümine ihtiyacımız var.

Uyuşturucu kullanan gençler tanıyoruz. Ailesi, çevresi bundan şikayet etmesine rağmen uyuşturucudan ve bağımlı arkadaşlarından vazgeçemiyor. Çünkü o maddeyi kullanıyorken kabul görüyor. O arkadaşları onu kabul ediyor. O arkadaşları ondan şikayet etmiyor. Tam tersine birbirlerini seviyorlar da. Bu durum da aynı hadisi şerifin bir aynasıdır. İnsan kabul gördüğü yerin bağımlısıdır.

Ahmet A. KEFENOĞLU 11.11.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum