Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Sözde Arkeoloji

18 Kasım 2021 - 03:20

Geçmişimiz hakkında kesin yargılara ulaşabilmek için hâlâ yeterince bilgiye sahip değiliz. Yeni bulgular, açıklanamamış pek çok sırrı çözebilir, antik anlatıların dikkatle okunması, büyük bir gerçeklik dünyasını alaşağı edebilir. Ama maalesef, günümüze gelen kitaplardan çok daha fazlası yok edildi."

Bu satırların sahibi Mısır piramitlerinin uzaylılar tarafından yapıldığına kendince akli deliller getiren, kitapları milyonlarca sattıktan sonra "Verdiğim bilgilerin bazıları hatalı." deyip yazdığı yeni kitabıyla da servetini artıran Erich Von Daniken’e ait. Meğer mevzu uzaylı atalarımız değilmiş.

1968 yılında yazdığı “Tanrıların Arabaları” kitabıyla çığır açan Daniken’in bu kitabını otel müdürüyken aldığı notlarla oluşturduğu söyleniyor. En bilindik tezi, dünya üzerindeki hayatımızı şekillendiren birçok icadın, mimari eserin kaynağının dünyayı ziyaret eden uzaylı atalarımız olduğu. Bu tezine dayanak olarak kullandığı gerek görsel gerek mitsel argümanların bazılarını 1960’lı yıllarda yazılan uzaylılara dair tartışma kitaplarından esinlenerek kurguladığı anlaşılan Daniken’in, geçmişi çok da aydınlık değil, evrakta sahtecilik gibi suçlardan hapse mahkûm edildiği dönemler de var.

Daniken, yazdığı onca kitapla milyonlarca kitap satarken bir taraftan da adına “pseudoarcheology” yani “Sözde Arkeoloji” denen bir akıma da can vermişti. Graham Hancock, Zecharia Sitchin gibi isimler uzaylıların dünyaya muazzam katkılarını daha detaylı çalışmalarla çeşitlendirecekti. Sitchin 12. Gezegen isimli kitabında dünyanın güneş sistemi dışından uzaylılar tarafından güneş sistemine getirildiğini söylüyor. Hancock ise Giza piramit kompleksi ile Orion yıldız kuşağının düzlemsel olarak korelasyon içerisinde inşa edildiğini, burada dünya dışı bir aklın müdahalesi olduğunu iddia ediyor.

Ancient Alien isimli belgesel serisinin sunuculuğunu ve metin yazarlığını da uzun süre yapan Daniken’in bazı argümanları buhar olmuştur. Gezip gördüm dediği mağaralara hiç uğramamış olmasının yanında bu cisim çok gizemli dediği cisim paslanınca artık gizemli değil diyecek kadar da pervasızlaşmıştır. Tek tek bakıldığında sözde arkeoloji, genel bakıldığında ise anlamlıymış gibi gelen Daniken’in eserleri günümüz bilim ve teknoloji araçlarıyla kendisini yavaş yavaş unutturmaya başladı. Sadece devlet bazında değil bireysel iştiraklerle de uzayı gözlemleyebilen, evinde kurduğu laboratuvarda DNA dizilimleriyle oynayabilen modern insanların büyük kısmı Antik Uzaylılar fikrine gülüp geçerken hemen her toplumda var olan gizeme, bilinmezliğe meraklı insanlar hala onun eserlerinden bir hikmet çıkarmaktan vazgeçmemiştir. Antik Uzaylılar veya Uzaylı Atalarımız konuları hakkında birçok kitap hala ilgi çekiyor, kitaplarla beraber belgeseller de hala çok izleniyor.

Ahmet A. KEFENOĞLU 15.11.2021 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum