Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Tomahawk Ne Ki

18 Kasım 2021 - 02:02

"Know-How" kelimesini ilk duyduğumda bir füze sistemi zannetmiştim. Belki bir Tomahawk gibi... Seneler içinde "know-how" teriminin anlamını kavradığımdan dünya üzerindeki her hangi bir füze sisteminden daha önemli bir kavram olduğunu anlamış oldum.

Know-how bir işin, bir girişimin hangi süreçlerle başarılı olacağı, hangi tedbirlerle sürerliliğinin sağlanacağı bilgisiydi. Bir uçağı üretmekten o uçağın nasıl iniş yapacağına, devlet bazında ve uluslararası alanda hangi izinlere tabi olduğuna, uçağı nasıl daha az yakıtla kullanabileceğine varıncaya kadar irili ufaklı bilgilerin hepsi "know-how" kavramını açıklıyor.

Nesillerdir başarılı kurumlar kuran ve nesillerdir başarılı kurumları daha da başarılı kılan teknikleri biz de dedelerimizden, babalarımızdan öğreniyoruz. Peki hangi konularda? Ben dedemden temel yeme-içme, konuşma adabını öğrendiğimi biliyorum. Peki dedem bana ortaokulda veya lisede nasıl başarılı olabileceğimi aktardı mı? Hayır. Çünkü dedem okumamıştı. Kendisinden sonraki nesile okuma alışkanlığı kazandırma, teknolojiyi kullanma ve üretme, eğitim anlayışı kazandırma hasletleri çoğu köyden kente göç etmiş ülkemizin insanları için henüz yeni konular. Fakat dünyanın gittiği yerde bu meseleler bir asır önce halledildi. O yüzden şu noktada bizim hızlı bir şekilde bu meseleleri halledip teknoloji ve kültür üreten ülkeler seviyesine çıkmamız gerekiyor ki o malum treni tekrar tekrar kaçırmayalım.

Birbirlerine sıkı bağlı arkadaşlık ağları kurmak, birbirlerine balık tutmayı öğreten bir organizasyon kurmak bizi kurtarır. Muhteşem tarihimizde bizi başarılı kılan en önemli hasletlerden biri "diğeri için" çalışmaydı. Diğeri için çalışmayı prensip haline getirip gavurun yüzyıllar içinde sağladığı gelişmeyi hızlı bir şekilde sağlayabiliriz. Eğer bu karakterimizi de kaybedersek "dünyanın gittiği yer"de zaten 3. lig seviyesindeki amatör hallerimiz arasındaki bizi, "Seyful İslam" karakterimizi de kaybederiz.

Ahmet A. KEFENOĞLU 05.08.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum