Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Ya Rak Söyliycez Ya da Hicaz Vallahi Aç Kalacaz

17 Kasım 2021 - 14:54

Gavurun bugün dünyaya hakim olmasını sağlayan en temel aracı muhtemelen dilidir. Ve dilini hala canlı ve diri tutmasıdır. Övündüğümüz dilimiz gavurun dili karşısında sözlüye kalmış tembel öğrenci misali ter döküyor...

Örneğimiz hemen geliyor efendim. Yalnızken veya arkadaşlarımız, sevdiklerimizle beraberken yaptığımız bir üst amaca hizmet etmeyen dizi izleme, bilgisayar oyunu oynama, çay ocağında çay-sigara yapma, nargile, okey gibi aktivitelerimizin hepsine İngilizce'de "junk activities" deniyor.

Fakat bizim dilimizde bir karşılığı yok efendim.
Bir olayı, bir durumu, bir olguyu dilde bir nesne haline getiremezsek, bu olay, bu durum, bu olguya hakim olma imkanımız yoktur. Türklerde at ile ilgili, Araplarda deve ile ilgili kelimelerin çok fazla olması bu iki kültürün ata ve deveye hakim olduğunun en büyük göstergesidir.

Gavurun zihin dünyasına geri dönersek, adamlar hayatlarında kaybettikleri her saniyeyi değerlendirip onu kavramlaştırmış. Dile bir kelime üretmiş. Daha fazla kelime demek hayata daha fazla hakim olmak demek. Hayata hakim olan dünyaya da hakim olur. 

Dün öğrencilerim kalorifer peteğinin "anahtarı"nın adını sordular fakat cevap vermedim. Bir yerde petek musluğu dedim. Utandım kendimden. Allah affetsin bizi.

Ahmet A. KEFENOĞLU 10.11.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum