Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Yazamıyorum Yazabildim

18 Kasım 2021 - 02:01

Bir yazı yazmak istediğimde ne yapmam gerektiğini netleştirebilmiş değilim. Elbette bu konuyla ilgili teoriler, usul ve yöntemler var. "Bir deneme yazısı nasıl yazılır?" sorusuna cevap verecek ipuçlarını birkaç kez okuduğumu hatırlıyorum. Fakat teoriyi bilmek ile yapabilmek farklı durumlar.

Bilmiyorum, rutin bir şekilde yazmak isteyen insanlar neler yapıyor. Belki kendi yöntemim diye sahiplenmeye çalıştığım yöntem kullanılıyordur. Ve belki de "üst alemde" her yazmak isteyenin ruh hali belirlenmiştir ve o ruh halini yakalamak için nefisler yöntem geliştirdiklerini zannediyorlardır.

Masasına oturduğu zaman bireysel dertlerini arkalarında bırakan memurlar vardır. Sınıfa girdiği an eşiyle yaptığı tartışmayı unutan öğretmenler vardır. Kaputu açtığı zaman birikmiş borçlarını, işçisine ödeyeceği yevmiyeyi nasıl denkleştireceğini düşüncesini zihninde durduran sanayi erbapları vardır. Her insanın yaparken "Onu yaparken her şeyi unutuyorum." dediği bir iş vardır. Bazısı bereketli işler bazısı ise bağımlılıklar, çeşitli süslerle donatılmış damardan ya da zihinden alınan uyuşturucular... Yazı yazmaya karar verip inandığım anda oluşan ruh hali aha bu anlatmaya çalıştığım insanların ruh haline benziyor. Onları zinde tutan bilinç düzeyi ne ise beni de o zinde tutuyor.

Word sayfası açıyorum. Ve sadece yazıyorum. Gün içinde biriktirdiklerim veya daha önce üzerinde kafa yorduğum, bildiğim veya henüz bildiğimi fark etmiş olmadığım cümleler klavyenin tuşlarıyla canlanıveriyor.

Peki her zaman bu ruh haline girebilmem mümkün mü? Bu soruya hem evet hem hayır olarak cevap veriyorum kendi içimde. Hayır, çünkü yaşadığım alemi gözümde büyüttüğüm, onsuz yapamam dediğim işlerle zikir etmeye başladığım süreçlerde yazı yazabilmem imkansız hale geliyor. Evet, çünkü insancık alemiyle kurduğum çapraşık ve derinliksiz bağı çözüp, odaklanmak istediğim konuya odaklanmamın her an mümkün olabileceğini de biliyorum; sadece yaparak.

Gelişigüzel dizdiğim bu cümleler de belki benzer bir ruh halinin neticesi, farkında olduğun zaman kaybolan bir ruh halinin...

Ahmet A. KEFENOĞLU 12.06.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum