Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Yeteneklilerin Rol Değiştirmeleri

18 Kasım 2021 - 01:07

Matris yapı, her elemanın diğer elemanın görevini alabildiği yapı biçimidir. Başka bir tabirle bir düdükle basketbol oyuncusu, bir düdükle futbolcu olabilen insanların kurduğu yapılar kastedilir matris yapı ile.

Şöyle bir klişe vardır: "Amerikan başkanını öldürseniz bile yerine 50 tane başkan koyabilirler." Klişe fakat hakikatli. Gerçekten gavurun sisteminde başarılı ünvanını almak kolay değil fakat aldıktan sonra, belli yetenekleri kazandıktan sonra yaptığınız iş çok da önemli değil. Bir büyüğüm şöyle bir örnek verirdi, konuyla ilgili: "Gavurun sisteminde bir ortaokul müdürü başkan olsa aynı kalitede işler yapıyor."

Toplumları ekonomik ve teknoloji üretimi açısından değerlendirdiğimde en üst seviyedeki toplumlarda benzer bir iskelet yapı görüyorum. Toplumun iskeletinde kol, bacak, parmak veya burun aynı kalitede iş yapıyor ve kimse görevini yadırgamıyor. Görev bedenin huzurunu sürdürmek. Bir faraza olarak organların yer değiştirebildiğini düşündüğümüzde de matris yapı çıkıyor karşımıza.

Bir çöpçü işini o kadar iyi yapıyor ki profesyonellik açısından kendini beyaz yakalılara karşı ezik hissetmiyor. Belli bir eğitim alarak beyaz yakalı olabileceğini biliyor çünkü. İnsan okuma, kendini ifade etme, kurgu yapma, birkaç aşamalı organizasyon kurma gibi yetenekler bir toplumun yüzde birinde olması gereken şekilde ve aynı seviyede olduğunda o toplumun yıkılması da zordur.

Yeteneklerimizi her an geliştirebiliriz. Sorumlu olduğumuz alanda yapmamız gerekene odaklanırsak sorumlu olmadığımız fakat şikayet ettiğimiz alanlarda da önümüz açılır.

Ahmet A. KEFENOĞLU 13.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum