Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Zangırdayan

18 Kasım 2021 - 03:04

Buzdolabım bir süredir "zangırdıyordu". Gece gündüz demeden ince ince sızlayıp baş ağrıtan buzdolabının bu sesine birkaç gün maruz kaldıktan sonra hal çaresi aramaya başladım. Araştırdım ve sorunun dolabın arkasındaki bir mekanizmadan kaynaklandığını küçük bir dokunuşla halledildiğini öğrenince, sorunu düzelttim.

Buzdolabı muhtemelen çok yüklü olduğu için çalıştığı süre boyunca artık bir yerlerinden patlak vermeye başlamıştı. Yeme-içme dünyam için vazgeçemeyeceğim bir yeri olan, basit bir araç olan buzdolabının zangırdamasıyla gün içinde "zangırdayan" başka bir araçla bağlantı keşfettim. Bu araç zihnimden başkası değildi. Arabayla giderken zihnimde hayatıma dair kurduğum planlarım, onları gerçekleştiremeyeceğime dair endişelerim, memleketimin zehir saçan alçak alışkanlıklarına dair düşüncelerim derken zihnim de gün içinde zangırdıyor ve beni yoruyordu aslında. Zihin bu, arkasındaki bir mekanizmanın kablosunu çekince düzelecek değil ya...

Yapacağım işten %70 verim alacakken yüzde %10'lara kadar düşen bir verim almamın sebebi belki de sürekli zangırdayıp duran geçmişiydi - geleceğiydi, sürekli "faydasızca" düşünüp duran zihnimdi. Hazreti Pir Mesnevi'de "vakte bir peder gibi ikram etmek" derken vakti en az %70 verimle değerlendirmeyi salık veriyordu.

"Dün dünde kaldı cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım!" Yeni şeyler söylemek adına zihnimize "Bi' dur artık!" demeye gücümüzün yeteceği kadar farkındalık sahibi olabilmemiz için gün içinde disiplinli bireyler olmamız şart görünüyor.

Ahmet A. KEFENOĞLU 14.09.2020 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum