Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


1,5 Kg 1 Kg Değildir

18 Kasım 2021 - 04:13

Uzun zamandır yaptığım alışverişlerde aldığım ürünlerin çoğunda istediğim miktarın hep üstünde almak zorunda kalıyorum. Zorunda kalıyorum, çünkü aynı şeyleri yaşamaktan bıktım ve bu durumla mücadele etmeyi bırakıp işime bakma kararı aldım.

Birçoğumuz market, manav, kasap gibi yerlerde yaptığımız alışverişlerde bu durumu yaşamışızdır. Nedir bu durum? Şöyle ki, 1 kg ürün istemişsek oradaki görevlinin elinin ayarsızlığı sonucunda alacağımız ürünün 1 kilonun biraz üzerinde veya 1,5 kg gelmesi ve onun "Abi 1,5 kg olsun mu? ya da" 2 kg olsun mu?" sorusunu bize yöneltmesi birçoğumuzun başına gelmiş ve bu da bizi rahatsız etmiştir. Bu durum, kimine göre "Yav kardeşim yarım kilo fazla oluversin.", kimine göre "1 kilo alacak kadar param var.", kimine göre "1 kilo alan 1,5 kilo da alır." şeklinde tezahür edebilir. Bunların önemi yok. Ben, bir durumdan rahatsızım ve müsaadenizle onu aktarmak isterim.

Yukarıda saydığım gerekçelerden en makulü müşterinin belki de parasını, alacağı ürüne göre ayarlamış olması ve başka parasının olmamasıdır. Ama asıl değineceğimiz husus bundan daha farklı.

Netlik dediğimiz bir durum var ki dünya üzerinde her geçen gün önemi artarken ahalide aynı oranda azalıyor olmasıdır. Sokağa çıkıp küçük bir gözlemle bunu rahatça görebilirsiniz. Yaptığımız alışverişlerde de birçok görevlinin buna dikkat etmiyor oluşunun temel sebebi sadece onun üşenmesi yahut çok satmak istemesi değildir. Aynı zamanda zihninde netlik dediğimiz kodun da eksik olmasıdır. İşin içinde mutlaka ki daha çok satma isteği ve de bilimum çakallık vardır. Fakat netlik kodunun eksikliği, beraberinde saydığımız bu kötü duygular, karşıdakinin elindeki miktara göre alışveriş yaptığı düşüncesini de zihinden silebilir. O nedenle çok kazanma isteği birçok ince düşüncenin de zihinden silinmesine, kişinin bundan sonraki hayatını daha düz yaşamasına sebep olabilir.

Peki, netlik dediğimiz olay neden önemli? Hayattaki birçok durum ayrıntılarda gizlidir. Hikmet dediğimiz kavram da bununla bağlantılıdır. Hikmete nail olabilmek ise bizim ayrıntıya verdiğimiz önem ve netlikle bağlantılıdır. Kişi, zihninin netliği oranında temiz ve sağlıklı düşünür ve kişi aklını artırdığı oranda daha net düşünür. Bakmayın şimdi “hikmet” kelimesinin ağızlarda sakız gibi çiğnendiğine... Hikmet’e ulaşılabilseydi zaten bundan yakınmazdık.

Netliği önemli kılan başka bir husus ise adalet. Adaleti hâkim kılabilmek de bununla bağlantılıdır. Olayları doğru değerlendirebilmek hakkı tahsis etmek de ancak net bir bakış açısına sahip olmakla mümkündür. Bu da hassas bir adalet terazisi ile ve netlik koduna sahip olmakla mümkün olacaktır. Yok efendim, KHG, KHS, HGS, OGS gibi kararnamelerle maalesef ki yeterli netlik ve adalet sağlanmıyor. Çözüm orada değil, berî gelin.

Netice: Net olmaktan zarar gelmez, korkmayalım. Çünkü netlik bilgi ile bağlantılıdır. Bilgi ise güçtür. Güçlü olan, kimseden korkmaz!

Nuri N. DOKUZOĞLU 23.10.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum