Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Yönünü Bilmeyene Yön Tarif Etmek

18 Kasım 2021 - 04:18

Yön, günlük durumda bir noktaya ulaşmada, hayatta ise bundan ilham alarak temel hedeflerde rotamızı çizmede büyük kolaylık sağlar. Doğru yere varmak yönünü bilmekle olur.

Sistem fikrini günden güne bir kenara bırakan toplumumuzda, çok basit işlerin bile nasıl da çözülemediğini hayretle izlemekteyiz. Müdahil olmak ise ayrı bir meziyet. Çünkü o basitlikte çözüme kavuşması yönünde yapılan müdahale, çok yanlış yönlere çekilebiliyor. Temel sebep ise malum, yön yok, sistem yok, sonuç; başarısızlık.

Yön yok diye yakındık yukarıda. Vizontele filminin meşhur repliği vardı. Arabanın aküsü çalındıktan sonra oğlunun babasına söylediği “Baba! Akü yok. Baba! Akü komple yok” repliğinde olduğu gibi, yön yok, yani yön komple yok.

Öğretmen arkadaşlarla öğrenciler, sistemimiz, öğretmenler ve eksiklikleri üzerine konuşurken şahit oldum bu duruma. Ortaokul öğrencisi (yanılmıyorsam 6. sınıf öğrencisi) daha yönleri bilmiyordu. Hani şu doğu, batı, kuzey ve güney olan yönler. Ve bizler, yönünü dahi bilmeyen bir çocuğa, yönün üstünde bir çok bilgi yükleyip ardından kendine yön çizmesini bekliyoruz. Elbette bir tane yönünü bilmeyen öğrenci üzerinden genel kanaate varmıyoruz. Yazımıza bundan ilham alarak yola çıkmış bulunduk. Yoksa bu meslektekiler bilir ki, kimisi yönünü, kimisi evinin yolunu, kimisi adresini, kimi de marketten ekmek dahi almasını bilmiyor.

“Geleceğimizin mimarı gençler” sözünü sıkça duyarız. İmar olması için önce imar edenin, imar edebilmek için de imar ehliyetinin olması gerekir. Temel bilgi ve kullanım alanlarından uzaklaşan bu kitleye neyi, nasıl emanet edip de imar etmesine müsaade verebiliriz? Onlara imar ehliyetini kazandıracak olan bizler, bu konuda ne kadar ehiliz ki onlardan bizim yaptığımızın üstüne çıkmalarını bekleyelim? Belli sayıda soru çözünce iyi bir mimar, doktor, mühendis vs. olunabilseydi emin olun zaten bu durumda olmazdık.

O zaman, sorunun temelinde, onların ehliyet kazanması değil, ehliyet kazandıracak olanların yönünü kaybetmiş olmasında yatıyor. Gerçek şu ki böyle giderse ben, benden sonraki nesile hiç de güzel bir düzen ve hayat vaad edemeden göçüp gideceğim. Önce kendime yönün ne olduğunu, sonra yönün nasıl çizileceğini öğretmem lazım ki başkalarının yönünü çizmesine katkım olsun. Yoksa yanlış olan yönümün, başkasını doğruya yöneltmeyeceği malumdur.

Nuri N. DOKUZOĞLU 02.12.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum