Nuri N. Dokuzoğlu

Nuri N. Dokuzoğlu


Homojen Olmanın Ne Faydası Var

18 Kasım 2021 - 08:57

“Ey insanlar! Şüphe yok ki, biz sizi bir erkek ve bir dişiden yarattık ve birbirinizi tanımanız için sizi boylara ve kabilelere ayırdık...”
Hucurat 13

Allah’ın bizleri ve kainatı yaratma şekli adeta bir mana silsilesidir. Bu manaları idrak etmek ise muhakkak ki hakikate adım adım ulaşmaya vesiledir.

O’nun yaratışında mutlaka ki bir çok hikmetler vardır. Buna zaten inanıyoruz. Yukarıdaki ayet de bu hikmetleri barındırıyor. Bizleri kabilelere ve boylara ayırarak yaratması boşuna değil. “Aranızda selamı yayınız” hadisi de bununla paraleldir. Allah herkesi aynı şekilde yaratmamıştır. Herkesi, gerek fiziki, gerek zihni bir çok konuda farklı farklı yaratmıştır. Yani yaratılışta homojen bir tarz görünmüyor. Öyle ki her şey ve herkes bu kadar farklı yaratılmış iken bunları eşitlemeye yahut benzeştirmeye çalışmak anlamsız olacaktır.

Ülkemiz de özü itibariyle birçok farklılığı içerisinde barındırıyor. Bu, coğrafi anlamda olduğu gibi insani ve fikri yönden de böyledir. O nedenle malum farklılıkları olduğu gibi kabullenmek önemli. Çünkü bir fikri, bir durumu her zaman farklı yönlerini de ele alarak geliştirebilirsiniz. Farklı düşüneni dışlamak, olduğu gibi kabul etmemek bir seviye düşüklüğünün göstergesi olduğu gibi net bir şekilde kibir emaresidir. Allah’ın farklı farklı yarattığı iklim ve koşulları kabul etmemek nasıl anlamsız bir düşünce olacaksa insanların farklılığını kabul etmemek ya da farklı düşüneni dışlamak aynı oranda anlamsızdır.

Bahsettiğim ifadelerin çoğu kalıplaşmış ifadeler. Farkındayım. Fakat bazı gerçekleri “kalıp” da olsa kabullenmeden ilerlemek mümkün değildir. Coğrafyamız ve “asil” milletimiz her zaman bu farklılıklarla varlığını idame ettirmiştir. Hatta sadece varlığını idame ettirmemiş birçok zaman dünyaya nam salmıştır. O halde herkesin aynı şekilde düşünmesi ile değil düşünceye çok da takılmadan aynı hedefe yürümenin sırrı ile meşgul olunmalıdır. Bu da her fikri önemseyen, kıymet veren, fert fert üstün insan olma mottosu ile yola çıkan kişilerle mümkün olacaktır.

Kaldı ki coğrafyamız birçok büyük fikrin, oluşumun, devletin kaynağı konumundadır. Dolayısıyla her anlamda üretmek bu coğrafyanın özünü oluşturur. Fikirler de üretildiğine göre fikir farklılığını yıkmaya çalışmak, sürekli üretim yapıp kazanç sağlayan bir fabrikayı kapatmaktan, altın yumurtlayan tavuğu kesmekten farklı görünmemelidir göze.

Nuri N. DOKUZOĞLU 24.06.2019 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum