Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Agresifim Kornfkleksliyim

17 Kasım 2021 - 14:49

"Bilindiği gibi, bir kompleksin gerçekten üstesinden gelinebilmesi, o kompleksin sonuna kadar yaşanmasıyla olur. Kompleksimiz yüzünden uzak durduğumuz şeyin ötesine geçebilmek istiyorsak, onu son damlasına kadar içmemiz gerekir."
Carl Gustav Jung

İnsan eğitimi Adem'in yeryüzüne inmesiyle bağlantılıdır ve bu bağlantı asla kopmaz. Dünyada kaydı olan olmayan bütün devletler, bütün bayraksız, ülküsüz yaşamış topluluklar insan eğitimi üzerinde kafa yormuştur. Tarihin yani teknolojinin devri daim ettiği yorumlarını bir kenara bırakırsak, modern dönemde eğitim kavramı en fazla iğdiş edildiği bir dönemde hayat sürüyor.

Teknolojinin ve nüfusun gelişimi/artması bu denli yüksek bir seviyede iken eğitim anlayışları da bir yığın halinde kendisiyle ilgilenmek isteyen insanları bekliyor. Davranışçı model, yok yapısalcı model, yok 6 şapka üstü tekke bir yığın anlayış ve model aha orada duruyor.

Jung'un tespitinin bu konularla ne alakası var? Var güzel kardeşim, abicim, değerli insanlar. Jung kompleks kavramını korkuya benzer bir anlamda kullanıyor. Ve emin olun "korku" kavramının her anımız, her mekanımızla alakası var.

Bir öğrenci ya da bir insanın kompleksini yenmeden kompleksinin ardına geçebilmesi hakikaten mümkün değil. Peki insanlara acıyan, değişmesini ve gelişmesini isteyen insanlar bu konuda ne yapacak? Bu konuda yapılacak aklıma gelen ilk şey değişmesini istediği insana bir simülasyon yaratmak fikri. Bu simülasyonun içinde bütün duygular farklı zamanlarda birbiriyle yer değiştirmeli. Düşünceler bir gelip bir gitmeli. Ve duygu düşünce bozukluğu baş göstermeli. Daha sonra simülasyonun içinde bir sabit verilmeli ve bu sabit korkuyla alakalı olmalı. Simülasyondaki kimse bu sabite bir daha vazgeçmemesine bağlanmalı ve zikir haline getirmeli. Simülasyondan çıktığında elimizde değişmiş ve gelişmiş bir birey olacaktır.

Peki bu mümkün mü? Bir öğretmenin bunu başarması mümkün mü? Not it caizınt. Hidayet ancak Rabb'in yed-i hükmündedir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 07.11.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum