Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Ayinesi İştir Kişinin

17 Kasım 2021 - 19:19

"Bir işte beceri kazandıkça, enerji ihtiyacı azalır. Beyin incelemeleri, bir eylemle ilişkili etkinlik şablonunun beceri arttıkça değişti­ğini, beynin daha az sayıda bölgesinin etkinleştiğini ortaya koyuyor. Yeteneğin de benzer etkileri vardır. Çok zeki bireyler, hem beyin etkinliği hem de göz bebeklerinin büyüklüğünden anlaşıldığı üzere, aynı sorunları çok daha az çabayla çözebilirler."
Daniel Kahneman

Soyutlama yeteneği, zeka, ortam okuma, insan okuma yeteneği, problem çözme, yeni duruma adapte olabilme gibi kavramlar kadim kültürümüzde olmasına rağmen henüz yabancı olduğumuz kavramlar. Fakat Osmanlı, Selçuklu gibi asırlarca dünyaya hükmetmiş ve büyük eserler bırakmış devletlerin içimizden çıktığı ve içimizin bu kavramlara aşina olduğuna eminim.

Bir işi sürekli, tekrar tekrar yapmak o işin künhüne vakıf olmamızı sağlıyor. Bir işin nasıl yapıldığıyla ilgili zihnimizde oluşan şemayı her seferinde takip edip o işin ehli olmak da bize diğer işlerde yardımcı oluyor.

Vücut geliştirmek bu konuda çok iyi bir örneklik teşkil ediyor. Yavaş yavaş, sistemli bir çalışma ile insan, vücudundaki yağları yakıp düzenli beslenerek kas oranını artırabilir. Burada da bir iş ve şema var. Bu şemayı kitap okumaya, yazı yazmaya, bir sunum yapmaya uygulayabiliriz. Gözün ve zihnin okumaya, yazmaya alışması, frontal korteksin bilgileri düzenleyerek bunu dinleyiciye bir sistem dahilinde aktarması hep benzer şemalar dahilinde olacaktır. Aynı şemayı defalarca uygulama halinde ise zihnimiz detaylara hakim olmaya başlayacak ve iş sanat haline gelecektir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 02.02.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum