Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Mümkünlü'de Her Şey Mümkün

17 Kasım 2021 - 11:34

Davud-i Kayseri'yi ve hayatını okuyorum. Osmanlı'nın kuruluşu yıllarında (1280-1300) birbirleriyle ilintili olduğunu düşündüğümüz Hz.Pir, İbn Arabi, Konevi, Ahi Evran, Şeyh Edebalı ile beraber anmamız gerektiğini düşündüğüm bir ilim adamı, Davud-i Kayseri.

Dönemin ilmi merkezlerinden biri olan Kayseri'de dünyaya gelen Kayseri, genç yaşlarına kadar matematik, mantık, geometri ile beraber İslami ilimler kategorisindeki ilimleri Kayseri'de tamamlıyor ve oradan Mısır'a sonra İran'a sonra ise Orhan Gazi'nin tayiniyle İznik'e gidiyor. Osmanlının ilk medresesi olarak bilinen İznik'te mütevelli başkanı ve medrese müderrisi olarak görev yapıyor.

Yazdığı eser sayısı, eserlerin hacmi ile ters orantılı. 5 telif 4 şerh eseri var. Eserleri felsefe, mantık, tasavvuf, astronomi gibi birçok alana değinen bilgiler içeriyor. Meseleleri ele alırken döneminde çok uygulanmayan fakat okuyucu için çok verimli bir yöntemi kullanıyor. Mukaddimede konuları detaylı ele alırken, ana meseleleri mukaddimeye bağlayarak okuyucunun, konu bağlamından kopmadan, anlamasını sağlıyor.

Osmanlının kuruluş döneminde devleti güçlü yapan kademelerden biri de ilmiye sınıfı idi. Ve hakikat şudur ki Osmanlı kuruluş döneminde matris bir yapıya sahipti. -Matris yapı modelinde aktörler bir düdükle voleybol, bir düdükle basketbol oynayabilecek yetkinliktedir.- Osmanlıyı yüzyıllarca ayakta tutan, aleme adalet getirmesini sağlayan unsur/lar kişiler, isimler değil, matris bir yapıydı. Bu yapı içeriden açılıyordu.

Ahmet A. KEFENOĞLU 19.10.2017 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum