Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


İşler Bir Anda Değişiverir - F1 Özelinde, Gayretin Halleri

18 Kasım 2021 - 03:05

(Kadın adamın falına bakar.)
Kadın: Görünüşe göre girdiğin savaşları kazanamıyorsun.
Adam: O şimdiki baktığın fala göreydi.
(Bir Amerikan dizisinden)

Alex Albon Formula 1 takımlarından Red Bull'da yarışıyor. Taylandlı Albon, babasını kaybetmesi, annesinin hapse girmesi ve yılmadan gösterdiği gayretle gelen hayatının en önemli F1 başarısı süreçlerinin arasında, parasızlıktan hayatını adadığı spordan vazgeçmek üzereydi. Ta ki Taylandlı bir firma ona sponsor olmaya karar verip onu tekrar parlatana kadar...

Formula serileri Albon gibi imkansızlıklar arasından çıkıp gelen birçok pilotun hikayeleriyle kendine hayran çekiyor. Pilotlar F1'e ulaşana kadar ciddi bir paraya, yıpratılamaz bir adanmışlığa ve vazgeçmemecesine bir gayret bilincine sahip olmazlarsa şans eseri başarı kazanamıyorlar. İki şampiyonluk sahibi İspanyol Fernando Alonso da pilotların küçük yaşta bir basamak olarak eğitimini almalarını gerektiren karting yarışlarına giderken üzerine giyecek elbise bulamadığı süreçlerden geçiyor.

Bireysel gayretlerin son derece önemli olduğu Formula yarışlarında, pilotlar kadar araçların motorlarını üreten firmaların çalışanlarından, pit stoplarda tekerleri takan görevlilere yani son adama kadar tam bir senkronizasyon hali, podyumları ve şampiyonlukları getiriyor. Mercedes'in takım patronu Toto Wolff bir belgeselde şunu söylüyor: "Biz 1600 kişilik bir ekibiz. Ben aerodinamik bilmiyorum fakat aerodinamik bilenleri oyuna adapte etmeyi biliyorum.". Bu anlayışa sahip olan Mercedes F1 takımı yarışları 6 şampiyonlukla domine etmiş durumda. Halbuki Mercedes takımı 6 sene öncesine kadar F1 yarışlarında ciddi başarılar kazanamayan bir takımdı. Son adama kadar bütün mühendislerin, pilotların, kontrolörlerin, nakliyecilerin dahi ortak inancı ancak başarıyı getirebiliyor.

2020 yılında 1000. yarışına katılan Ferrari, son şampiyonluğunu 2008 yılında aldı. 12 yıldır taraftarlarına şampiyonluk getiremeyen takımın başarısızlıkları da kimileri tarafından hayal kırıklığı olarak görülüyor. Sezonları genellikle ilk üç takım içerisinde tamamlayan Ferrari takımı 2020 sezonunda adeta nal topluyor. Onca yılın tecrübesi ile her zaman zirveye oynayan, F1 ile simgeleşen pilotlara ev sahipliği yapan takım hayal kırklığının önüne geçemiyor. Araçların tasarımında en önemli unsurlardan biri olan yere basma kuvvetini dengeleme işindeki yetersizlik her yarışta Ferrari’ye kaybettirdi. İşler umulmadık seviyede terse döndü. Bu noktada işleri düzeltmek için gerekeni yapmak takımın kendi uhdesinde.

Formula bir tarafa, entropi, “Bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur.”u bize bir şekilde ispat ediyor. Zararın neresinden hal olarak dönersek başarı da adım adım yaklaşır. Olumsuzluklarla uğraşmayı bırakmamız gerekiyor. Nerede ve hangi zamanda, hangi halde olduğumuzu unutup yola odaklanmamız gerekiyor. Gerçek başarıların imkansız göründüğü zamanlarda amaca giden yolda koyulacak taşları koyan eller, her zaman içlerinde zaferi ve seferi, vazgeçilemez birer eylem biçimi olarak kalplerine nakşetmişlerdir. Baktıkları yerde gördükleri olumsuzlukları düzeltmek için gereken enerjiye her zaman açıktırlar.

Ahmet A. KEFENOĞLU 14.10.2020 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum