Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Korgeneral Enver Akoğlu

18 Kasım 2021 - 03:01

Enver Akoğlu Türk Teyyarecilik tarihinde eşine az rastlanır yeteneklere sahip ve pilotaj eğitimimizin çok zayıf olduğu dönemde hüday-i nabit bir pilottu.

Hv. Pilot Tuğg. Tarık Gökeri, Akoğlu ile yaşadığı bir uçuşu şöyle anlatıyor: “Akoğlu, hayatında çok motorlu Tayyare ile uçmamıştır. Hele Liberatör gibi oldukça karmaşık ve pilotaj özellikleri isteyen uçağın yanından bile geçmemiştir o güne kadar. Uçağı Akoğlu uçuracak ve temin edilen Amerikalı mürettebatla birlikte (inen mürettebat) görev yapılacaktır. Akoğlu “Captain Pilot” yerine kurulur, motorlar çalıştırılır, rüzgâr içine girilir. Frenlere basılıp gazlar açılır ve uçak frenden bırakılır! Bu uçağın böyle ip gibi kalktığını pek görmeyen mürettebat, kalkışı ve uçuşu hayretler içinde izlerler... İniş ise, hissedilmez bile. Hiç kimseye pek yüz vermeyen Akoğlu, tek kelime etmeden uçağı ilgililere teslim edip gider! Meraklarını yenemeyen Amerikalılar, bu pilotun bu tayyare üzerinde kaç bin saat uçuşu olduğunu sorarlar! Hayatında ilk defa böyle bir Tayyare ile uçtuğu cevabını aldıklarında; âdeta şok olurlar ve kendileriyle alay edildiği kanısına varırlar... Sonradan gerçeği öğrenmişler, hayret ve hayranlıklarını ifade edecek kelime bulamamışlardır! Olay ana hatlarıyla budur. Kalkış, iniş yerleriyle ilgili yanılgılar olması mümkündür. Ama gerçek budur..."

-----------------------------------
İstanbul Çengelköy’de dünyaya gelen Enver Akoğlu, ilkokuldan sonra 5 yıl Galatasaray lisesinde öğrenim gördükten sonra Kuleli Askeri lisesine girmişti. Kuleli’ye başladığı yıl Birinci Dünya savaşı, sonrasında ise İstanbul’un işgali söz konusuydu. Kurtuluş Savaşı sürecinde ise Akoğlu okulu bırakmış Anadolu’da çeşitli cephelerde savaşmış İstiklal Madalyası ile savaştan dönmüştü.

1922’de piyade Teğmen olarak Teyyareci olmayan karar veren Akoğlu, Fransa’da gördüğü iki yıllık eğitimin ardından yurda döndü. Türk Teyyareciliğine gerek havacılık yetenekleri gerek teknik bilgisiyle 40 yıl kadar hizmet etti.

Akoğlu’nun yurda döndüğü yıllarda Türk havacılığının tarihinden birkaç kelime ile bahsedecek olursak küçük başarılar kazanmıştık fakat tecrübesizlik ve uçak yetersizliğinden ötürü henüz gözle görülür bir gelişme katedememiştik. İlk uçak projemiz Vecihi Hürkuş önderliğinde başlamış fakat yine tecrübe eksikliğinden 3 yılda ancak sonuçlanmıştı. 30’lu yıllarda Amerika’dan sipariş ettiğimiz birçok uçak tipini tecrübe ettik ve bazı uçakları Amerikalılarla beraber yaptık.
Bu şartlar altında ve dönemin ekonomik imkânsızlıklarına rağmen yüksek gayreti ve keskin zekasıyla kendini geliştiren Akoğlu kurmay eğitimi almamasına rağmen Korgenerallik rütbesine ulaşmayı bilmişti. Yüzden fazla farklı tipte uçakla toplam dört bin saat uçmuş, yurt dışında yaptığı uçuşlarda yabancı yetkililerin sözlü/ yazılı iltifatlarını hak edecek yetkinliğe ulaşmıştı.

Kaynak: Büyük Türk Havacılarından Enver Akoğlu (1898-1962) - Dr. Rifat Uçarol

Ahmet A. KEFENOĞLU 24.07.2020 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum