Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Yapma Artık Şu Filmleri Nolan

05 Ocak 2022 - 08:08

YAPMA ARTIK ŞU FİLMLERİ NOLAN
Christopher Nolan artık film yapmasın. Interstellar ve Tenet filmlerinden sonra Oppenheimer ve Manhattan projesini konu alan bir filme yoğunlaşan Nolan, atom bombasının nasıl patladığını bizlere görsel efekt kullanmadan göstereceğini iddia ediyor. Geçtiğimiz yıllarda Elon Musk için benzer düşüncelerle dolup taşıyordum. SpaceX ile uzaya roketler fırlatan Musk’ın roket denemelerinin başarısız olması beni nasıl da mutlu ediyordu. Fakat bu eşik de aşıldı. Musk, dünyaya ucuz ve hızlı internet sağlayabilecek uydular fırlatıyor uzaya. Tadı kalmadı bu işin. Batı ile aramızdaki uçurum gittikçe derinleşiyor.

Yapay zeka… Big Data ile işlenen yazılımlar, ülkemizde bir zamanlar revaçta olan grafik tasarım sektörüne artık darbe vuruyor. Yine işin içinde Musk'ın olduğunu bildiğimiz OpenAI isimli şirket geliştirdiği yazılımlarla hem yazılımcıların hem de grafik tasarımcıların işlerini ellerinden alacak işler ortaya koyuyor. Geçtiğimiz yıllarda sosyal medya platformlarında geyiği çevrilen “Yazılım öğren!” mottosu da artık tarihin sayfalarına gömülecek gibi görünüyor. Ne olacak bu ahalinin hali?

Çin, yapay güneşin peşinde, Rus, askeri teknolojisiyle dehşet saçmanın, Amerika ise kimseye meydanı kaptırmamanın peşinde… Lozan’ın gizli maddelerinin varlığına inanan yüzde 48’imizin çocukları gelecekte acaba oto yıkama işi yapabilecek mi veya bir terzinin yanında pantolon paçası kesebilecek mi? Ütü yapan robotlar çıkınca tekstil sektöründe ne kadar eleman işsiz kalacak? Vestel 2021’de elektrik-elektronik sektöründe Türkiye’nin ihracat şampiyonu olarak 2.6 milyar dolarlık ihracat yapmış. Bu rakam, az önce adı geçen Amerikalı girişimcinin 2022 yılında kişisel servetinden kaybettiği 200 milyar doların yüzde birinden biraz fazlaya denk geliyor.

Evet. Dünyanın gözdesi ülkemizin bu canavarlarla bu şartlar altında mücadele etmesi imkânsız görünüyor. Kaynaklarını doğru kullanması halinde bile tarımda kendimize yetecek bir ülke olmak mümkünken psiko-sosyal problemler yüzünden nohutu, fasulyeyi ithal ediyoruz. Üstelik esnafımız, marketlerimiz de ithal ettiğimiz bu ürünleri yerli ürünlermiş gibi pazarlıyor. Bütün problemlerimizin kökeni ise içimizden hayırlı elit bir sınıfın çıkmamış olması. Aydınlar, sanayiciler, bilim insanları, sanatçılar arasında elit isimler varken bu isimlerin sayısının çok az olması, yine bunların hayır üzerine birleşememeleri ülkede hayırlı bir elit sınıfın var olmadığını gösteriyor. Hayırlı elit sınıfı olmayan bir ülkede adaletsizlikler çığ gibi büyür, bilim ve sanat kıymetini kaybeder. Ve uçurum gittikçe derinleşir.

Nolan, Musk, Bezos gibi isimler yaptıkları işleri elbette ortalama insan gibi yapıyorlar, onların da yemek ve uyumak gibi dertleri var. Fakat doğdukları aile ve çevrenin sayesinde, hayata birkaç sıfır önde başladıkları ve başarılı insanların olduğu sık dokulu ağlara temas ettikleri için süper güçlere sahipler. Dünyanın bu tarafında, Orta Doğu'da varlık mücadelesi veren ülkeler arasına girme tehlikesini yaşadığımız zamanlarda kurumların hayat üretmesi, insanların sağlıklı hayat sürmesi, hukukun adaletle tesis edilmesi için hayırlı bir elit sınıf çıkarmak zorundayız.

Katıra sormuşlar, "Baban kimdir?" diye, "Dayım attır." demiş. Bu, katırın ve katırların sorunu…
Ahmet A. KEFENOĞLU

Kaynak:
1-https://www.ntv.com.tr/ntvpara/tarihe-gecti-elon-muskin-200-milyar-dolari-bir-yilda-eridi,a_AfJIWC3Ue9wb-sxp1NUQ
2-https://www.bloomberght.com/2021-in-ihracat-sampiyonlari-2308454

YORUMLAR

  • 0 Yorum