Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Şeker Bizi Obez Yapmaya Yeter 1

18 Kasım 2021 - 00:58

Bu yazıyı okuyarak paketli yiyecek ve içeceklerde, tatlılarda, pastalarda, dondurmada, reçelde yani şekerin girdiği her besinde bulunan fruktoza dair bilgilenmiş olacak, fruktozun sağlığa etkilerini öğrendiğinizde tedbir almak isteyeceksiniz.

Şeker, yiyeceklerimizde çoğu zaman aradığımız, mutluluk hissiyatını tetikleyen, yerken keyif aldığımız bir besin türü. Şeker, çaya, kahveye atılır. Şeker, tatlı ihtiyacımızın temel maddesidir. Şeker, "şekerden tatlıdır". Fakat son yıllarda şeker dediğimiz maddenin yapısındaki değişikliklerle daha ucuz hale getirilen yüksek fruktozlu mısır şuruplarının sağlımıza etkileri ağzımızın tadını kaçıracak seviyede tehlike arzediyor.

Şeker dediğimiz küp veya toz halindeki şekerin yüzde ellisi glikozdan, diğer yarısı ise fruktozdan oluşuyor. Şeker tehlikeli mi? Evet. Peki nişasta bazlı şeker, diğer adıyla yüksek fruktozlu mısır şurubu ya da diğer adıyla HFCS kadar mı? Hayır. Çünkü bir şeker dediğimiz ürünün glikoz içeren kısmını vücudumuz sindirir iken, fruktoz olan kısmını sindiremiyor. Fruktoz direkt karaciğere gidiyor. Karaciğer pankreası uyarıyor. Pankreas insülin hormonu salgılayarak fruktozu yağa dönüştürerek depoluyor. Yani bir besinde ne kadar fruktoz varsa vücudumuzda da o oranda yağ olacak demektir.

Fruktoz aynı zamanda beynimizdeki tokluk sinyali veren kısmı bloke ederek ne kadar yersek yiyelim tokluk hissi almamızı engelliyor. Yani bir nevi uyuşturucu işlevi görüyor. Yapılan araştırmalar şekerin kokaine oranla sekiz kat daha fazla bağımlılık yaptığını söylüyor.

Şöyle bir özet yapıyorum: Şeker zararlı bir besindir. Şekerin yapısının oynanmasıyla elde edilen yüksek fruktozlu şeker ise şeker dediğimiz besini birkaç kat daha fazla tehlikeli hale getirmektedir.

Ahmet A. KEFENOĞLU 02.09.2018 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum