Ahmet A. Kefenoğlu

Ahmet A. Kefenoğlu


Tövbe Eden Orwell

18 Kasım 2021 - 03:19

George Orwell’in distopik romanı "1984"te devletin konuşulan dili nasıl manipüle ettiği anlatılır. Devlet, toplumun dildeki birçok zıt kelimeyi bilinçli bir şekilde aynı anlama gelecek şekilde kullanmasını salık vermiştir. Buna göre “Savaş, barıştır. Özgürlük, köleliktir. Cahillik, güçtür.” Romanda bahsi geçen birçok olay günümüzde birçok ülkede ayniyle yaşanırken, bazıları ise bazı bölgelerde gerçek hale gelmiştir.

Özgürlüğün kölelik, cahilliğin güç anlamına geldiği bir ülkede, bilgi teknolojileri ortalama vatandaşın ekonomik olarak ulaşamadığı bir fiyat seviyesindedir. Yine aynı ülkede bir ziraat mühendisi eğitim bakanı, bir mahalle bakkalı dış işleri bakanı olabilir. Haksızlık adalettir. Bir meslek sahibi olmak için girilen sınavda cevaplar güya imtiyazlı aslında ehliyetsiz kimselere sınavdan önce dağıtılır.

Şükür ki ülkemizde yaşanan hadiseler 1984 romanında anlatılan distopik dünyadan çok farklıdır. Eğitim bizzat eğitimdir. İlkokuldan üniversitenin ilk yıllarına kadar 10 sene boyunca İngilizce dersi alan bir öğrenci, hayatının geri kalanında İngilizce dersi almaya ihtiyaç duymaz. Hukuk adaleti tesis eder. Haksızlığa uğramak bir yana iki kişinin birbiri arasında çözemediği bir tartışma dahi yaşanmamaktadır. Bu ülkede, bize ana sütü gibi helal olan Türkçe’nin bütün ifade kalıplarını doğru bir şekilde kullanarak, hakikati ifade ettiğinde kimsenin seni “yanlış anlama” ihtimali yoktur. Kitabı, 1949’da yazan Orwell eğer bugün bizimle yaşıyor olsaydı kitabını yayından kaldırırdı. Diz çöker, edebiyata tövbe ederdi.

Ahmet A. KEFENOĞLU 04.10.2021 (Proje 99)

YORUMLAR

  • 0 Yorum